Bondscoach en technische staf

Bondscoach Danny Blind

Sinds augustus 2015 staat Danny Blind aan het roer van het Nederlands elftal. Zijn aanstelling was veelbesproken, aangezien dit op een vrij ongebruikelijke wijze gebeurde. Guus Hiddink stapte na de tegenvallende prestaties op en Blind werd naar voren geschoven als de nieuwe hoofdverantwoordelijke van Oranje.

danny blind bondscoach nederlands elftal
Danny Blinds als bondscoach van het Nederlands Elftal

Deze keuze druiste sterk in tegen de oorspronkelijke gedachte achter de rol van Blind. De voormalige verdediger van Sparta en Ajax zou namelijk enige jaren als assistent-bondscoach fungeren om zodoende het vak van coach beter in de vingers te krijgen. Blind kon voor zijn aanstelling immers slechts bogen op een seizoen ervaring als coach van Ajax.

Wijzingen technische staf

Marco van Basten trad toe als assistent-bondscoach, evenals Ruud van Nistelrooy. De critici plaatsten ook hier enige kritische kanttekeningen bij: Van Basten heeft in zijn loopbaan als coach weinig indrukwekkende prestaties geleverd en Van Nistelrooy staat aan de wieg van zijn coachloopbaan.

Volgens diverse deskundigen ontbreekt het de technische staf van Oranje aan ervaring en kunde om de plaatsing van het Nederlands elftal voor het WK in goede banen te leiden. Het verloop lijkt deze stelling te bevestigen: Van Nistelrooy is ondertussen reeds vertrokken en ook Van Basten heeft aangekondigd dat hij aan het einde van de huidige kwalificatiereeks zal stoppen. De voormalige sterspits kiest voor een functie bij de FIFA.

Ruud Gullit

De ervaren coach Dick Advocaat trad een korte tijd toe tot de technische staf, maar vertrok al snel weer voor een lucratieve uitdaging bij Fenerbahçe. Om het vertrek van Advocaat en Van Nistelrooy op te vangen werd Ruud Gullit benaderd om het gat op te vullen. Gullit gaf aan graag deel uit te maken van de technische staf, maar de komst van Gullit ketste af op het standpunt van technisch directeur Hans van Breukelen aangaande de inhoud van het beoogde contract. De technische staf wist zich dus uiteindelijk niet te versterken met de komst van Gullit, die voor een nieuw elan in de spelersgroep had kunnen zorgen.

Verder werd bekend dat het contract van teammanager Hans Jorritsma niet werd verlengd, een gegeven dat ook in de spelersgroep werd betreurd. De hectiek in de technische staf van Oranje houdt zodoende nog enige tijd wat een hinderlijke factor in de route naar Rusland kan zijn. Indien de spelers er zelf voor weten te zorgen dat de focus binnen de selectie behouden blijft, is Oranje zeker niet kansloos voor de kwalificatie van het WK 2018 in Rusland.