WK 2018

Het Nederlands Elftal op weg naar het WK 2018 in Rusland

Oranje liep de kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk mis. Het mislopen van dit eindtoernooi was een behoorlijke kater voor de Oranjesupporter, temeer omdat de tegenstand in de kwalificatiegroep niet behoorlijk sterk werd geacht.

logo wk 2018 in Rusland
Logo van het Wk 2018 in Rusland

De druk op de nationale ploeg om zich te kwalificeren voor het WK 2018, dat in Rusland wordt gespeeld, is derhalve behoorlijk groot. Deelname van het Nederlands Elftal aan een groot toernooi is voor veel (horeca-)ondernemers en andere belanghebbenden een interessante bron van inkomsten. Ook is Nederlandse deelname niet onbelangrijk voor de stemming in het land.

Kwalificatie WK 2018 reeds van start

Het Nederlands Elftal is ingedeeld met Frankrijk, Bulgarije, Zweden, Luxemburg en Wit-Rusland. Frankrijk wordt als de sterkste tegenstander geacht en staat op de 7e plaats op de FIFA wereldranglijst. Nederland is op de 26e plaats de tweede hoogst genoteerde ploeg in deze lijst. De ploeg die als groepswinnaar de kwalificatiereeks afsluit, plaatst zich direct voor het WK. De nummer twee krijgt de mogelijkheid om via de barrages alsnog kwalificatie voor het toernooi in Rusland af te dwingen.

De kwalificatiereeks ging in september 2016 van start: het eerste duel van Oranje eindigde met een gelijkspel tegen Zweden (1-1).