EK 2016

EK 2016, een gemiste kans

Toen Oranje op het EK van 2012 na de groepsfase alweer huiswaarts keerde, lag bij Louis van Gaal de taak om het Nederlands Elftal weer op te tuigen tot een ploeg met aanzien. Dit lukte: de gelouterde oefenmeester slaagde erin Oranje op het WK van 2014 naar de halve finales te loodsen. Argentinië bleek te sterk, maar het Nederlands elftal verraste vriend en vijand met deze prestatie. Het Oranje-legioen ging er derhalve vanuit dat de nationale ploeg zich ook zonder enige moeite zou kwalificeren voor het EK 2016 in Frankrijk. Het liep echter anders.

logo EK 2016

Andere speelstijl

Met Tsjechië, IJsland, Turkije, Kazachstan en Letland leek Nederland zich geen zorgen te hoeven maken over de sterkte van de tegenstanders. Deze landen stonden destijds aangeschreven als matige ploegen die over weinig individuele kwaliteiten beschikten. Onder leiding van de ervaren Guus Hiddink begon Oranje aan de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap in Frankrijk.  Met verliezen van Tsjechië en IJsland kreeg Hiddink veel kritiek. Volgens deskundigen en insiders wilde Hiddink een andere weg inslaan qua speelstijl. Dit pakte echter niet goed uit.

Beperkingen van het Nederlands Elftal

Van Gaal had –gezien de beperkingen van het beschikbare spelersmateriaal – een zakelijke tactiek in de ploeg gebracht. Hiddink, die bekend staat als een tegenpool van Louis van Gaal, trachtte het aanvallend, technisch verzorgde elan van Oranje weer terug te brengen. Deze keuze legde de beperkingen van Oranje bloot waar diverse tegenstanders dankbaar gebruik van wisten te maken.

Als gevorderde zestiger werd Hiddink door diverse critici ook niet meer in staat geacht om leiding te geven aan een spelersgroep met redelijk veel jonge internationals. Op 1 juli 2015 werd bekend dat assistent-bondscoach Danny Blind de functie van Hiddink zou overnemen.

Danny Blind neemt over

De keuze om Dany Blind tot bondscoach te benoemen, werd door veel mensen met gefronste wenkbrauwen bekeken. Blind werd door Van Gaal aangetrokken als assistent-bondscoach en het doel was dat hij onder Hiddink zou rijpen om in de toekomst als eerste verantwoordelijke aan de slag te gaan. Hiervoor werd echter een traject van meerdere jaren beoogd, terwijl Blind na een jaar al werd benoemd tot bondscoach.

mascotte EK 2016
De mascotte van het EK 2016

Een ander punt van kritiek was dat Blind als coach nauwelijks ervaring had opgedaan: bij Ajax was Blind één seizoen coach. Dit seizoen bleek geen succes voor Ajax en heeft Blind ook nergens meer als hoofdcoach gewerkt. Als keuzeheer van Oranje slaagde hij in de kwalificatiereeks voor het EK van 2016 evenmin: Oranje verloor onder Blind de duels tegen Turkije (3-0), IJsland (0-1) en Tsjechië (2-3).

Oranje eindigde als vierde in de kwalificatiegroep en liep zodoende het EK voetbal in Frankrijk mis.

Gaat Oranje wel naar het WK 2018 in Rusland

Na het missen van het EK voetbal in Frankrijk, is het de taak aan bondscoach Danny Blind om het Nederlands Elftal wel op het WK 2018 in Rusland te krijgen. Of dit lukken gaat is nog maar de vraag: Nederland is in een relatief zware poule ingedeeld, met de landen Frankrijk, Zweden, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg moet Oranje strijden om een plek op het WK in Rusland.