Vrouwen

Het Nederlands elftal voor vrouwen

De geschiedenis van het Nederlands elftal vrouwen gaat niet zover terug als de geschiedenis van het Nederlands elftal voor mannen. Toch bestaat het Nederlands vrouwenelftal ook reeds een behoorlijke tijd. De Nederlandse Damesvoetbalbond (NDVB) werd opgericht op 16 april 1955 en was enkel gericht op clubvoetbal.

Een jaar later was er echter sprake van een nationale voetbalploeg waarin vrouwen actief waren. De eerste wedstrijd werd op 23 september 1956 gespeeld tegen Duitsland en eindigde in een 2-1 nederlaag. Lenie van der Jagt ging daarbij de geschiedenis in als de eerste vrouw die namens het Nederlandse dameselftal scoorde.

Officiële duels

Deze wedstrijd werd door de UEFA en de FIFA echter niet goedgekeurd. De eerste goedgekeurde wedstrijd van het Nederlandse elftal voor vrouwen werd pas gespeeld op 17 april 1971. Ook dit duel was geen succes voor de vrouwen van Oranje: het duel werd met 4-0 verloren tegen Frankrijk. Tot dan toe had de KNVB nog geen duels van het Nederlands vrouwenelftal goedgekeurd, dat gebeurde pas voor het eerst op 9 november 1973. De Nederlandse damesploeg speelde toen tegen Engeland en verloor weer. Het duel met de Engelsen eindigden namelijk in een 1-0 verlies.

Gestage opmars van het vrouwenvoetbal

Het Nederlandse damesvoetbal staat tot op heden in internationaal perspectief niet erg hoog aangeschreven. Zeker ten opzichte van het Amerikaanse, Engelse, Scandinavische en Duitse damesvoetbal oogt het Nederlandse damesvoetbal ietwat armoedig. Het Nederlands elftal voor vrouwen heeft dan ook lange tijd nauwelijks successen weten te boeken en het damesvoetbal is voor veel critici ook een dankbaar mikpunt voor spot geweest.

In de loop van de 21e eeuw zijn de monden van de critici echter wat vaker gesnoerd. De Oranjedames hebben zich wat sterker weten te profileren, al heeft het Nederlandse vrouwenvoetbal nog een behoorlijke weg te gaan om tot op een redelijk niveau te komen.

Europees Kampioenschap voetbal 2009

Het Europees kampioenschap van 2009 is ongetwijfeld het hoogtepunt van het Nederlandse dameselftal. De ploeg van Vera Pauw wist destijds de halve finales van het toernooi te bereiken. Dit was een uitzonderlijke prestatie, aangezien het Nederlandse dameselftal zich nooit eerder had gekwalificeerd voor een eindronde.

Het behalen van de halve finales werd in Nederland dan ook met bewondering gevolgd. Vera Pauw, die destijds bondscoach van het damesteam was, bracht het damesvoetbal daarmee in Nederland onder de aandacht. Pauw is tevens de bondscoach met de meeste interlands achter haar naam. Arjan van der Laan is de huidige bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal.