Jong Oranje

Jong Oranje

Na het Nederlands elftal wordt Jong Oranje doorgaans als het belangrijkste vertegenwoordigende team van de KNVB gezien. De officiële benaming voor deze ploeg is het Nederland elftal onder 21 en zoals de naam suggereert, mogen enkel spelers van 21 jaar en jonger deel uitmaken van deze ploeg. De peildatum is echter 1 januari van het jaar waarin de kwalificatie voor het betreffende toernooi plaatsvindt, het is dus mogelijk dat spelers ouder dan 21 deel uit maken van een EK-selectie van Jong Oranje. Zo was Klaas Jan Huntelaar bijvoorbeeld 22 jaar toen hij in 2006 deel uitmaakte van de EK-selectie van Jong Oranje.

Toernooien Jong Oranje

In het verleden speelde Jong Oranje altijd tegen dezelfde tegenstanders als het eerste elftal van Oranje, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Om de twee jaar wordt voor de elftallen onder 21 een Europees kampioenschap georganiseerd. De elftallen onder 21 nemen ook deel aan de Olympische Spelen en de kwalificatie voor deelname aan de Olympische Spelen kan op de Europese kampioenschappen worden afgedwongen. Jong Oranje heeft aan diverse toernooien deelgenomen en wist tot keer toe beslag te leggen op de Europese titel.

Successen Jong Oranje

In 2006 werd het Europese kampioenschap voor landenteams onder 21 in Portugal georganiseerd. Jong Oranje wist destijds voor het eerst in de geschiedenis  de titel in de wacht te slepen. In de finale werd Oekraïne met 3-0 verslagen. Twee treffers werden gescoord door Huntelaar en in de blessuretijd nam Nick Hofs de derde treffer voor zijn rekening. Een jaar later werd het toernooi in Nederland georganiseerd en op eigen bodem wist Jong Oranje opnieuw het Europese kampioenschap te behalen. Jong Oranje had opnieuw een primeur: nooit eerder wist een gastland het Europees kampioenschap te winnen.

Recordhouders

Arnold Bruggink en Leroy Fer hebben gezamenlijk de meeste duels voor Jong Oranje gespeeld: beide spelers hebben 31 keer het shirt van Jong Oranje gedragen. Beide spelers hebben ook in het eerste elftal van Oranje gespeeld. Bruggink kwam echter niet verder dan 2 interlands.

De voormalige spits had gedurende zijn actieve carrière in Oranje ook veel concurrentie te duchten van steraanvallers als Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij. Het recordaantal doelpunten wordt eveneens gedeeld door twee spelers: Klaas Jan Huntelaar en Roy Makaay. Beide spitsen wisten 18 keer het doel te treffen. Huntelaar wist deze treffers in 23 duels te scoren, Makaay had daar 31 duels voor nodig. Op basis van het doelpuntengemiddelde per duel mag Huntelaar zich dus de absolute topscorer aller tijden van Jong Oranje noemen.