EK 2021 (EURO 2020)

Europees Kampioenschap 2020

Het beloofde een prachtig sportjaar te worden, met het EK 2020 als sportief hoogtepunt. Maar dat werd het door de corona-pandemie helaas niet. Het EK voetbal is door de UEFA verplaatst naar 2021.

Het EK voetbal is een toernooi dat sinds 1960 in Europa om de 4 jaar een toernooi voor landenteams georganiseerd wordt. Het land dat het toernooi wint, mag zich vervolgens 4 jaar lang het sterkste land van Europa noemen. Diverse Europese landen hebben zich in de loop der jaren als gastland aangeboden en een toernooi georganiseerd. Doorgaans was dit één land dat als organisator optrad.

Logo van het EK 2020
Logo van het EK 2020

De edities van 2000, 2008 en 2012 waren uitzonderingen: in 2000 organiseerde Nederland en België gezamenlijk een toernooi, in 2008 kwam de eer toe aan Oostenrijk en Zwitserland en in 2012 mochten Polen en Oekraïne samen het EK in goede banen leiden. Het Nederlands Elftal miste het laatste EK, het EK 2016 in Frankrijk.

Twaalf speelsteden in twaalf verschillende landen

Het Europees Kampioenschap in 2021 zal dan ook in alle opzichten opzienbarend zijn: dit toernooi wordt namelijk in het hele continent gespeeld.  Maar liefst 12 landen zullen een stadion aanbieden waarin één of meerdere EK-duels zullen worden gespeeld.

In Nederland fungeert Amsterdam als speelstad. Vanzelfsprekend is de Johan Cruijff Arena het stadion waarin vier duels zullen worden gespeeld (3 groepsduels en een achtste finaleduel). Momenteel biedt de Amsterdam Arena toegang aan maximaal 53.052 toeschouwers, maar de capaciteit zal worden uitgebreid tot 55.000 -56.000 toeschouwers.

Alle speelsteden van het EK 2020 op een rij:

  • Nederland: Amsterdam (Amsterdam ArenA)
  • Denemarken: Kopenhagen (Parken)
  • Schotland: Glasgow (Hampden Park)
  • Ierland: Dublin (Aviva Stadium)
  • Roemenië: Boekarest (Nationale Arena)
  • Spanje: Balbao (Estadio San Mamés)
  • Hongarije: Boedapest (Ferenc Puskás Stadion)
  • Azerbeidszjan: Bakoe (Baku Olympic Stadium)
  • Duitsland: München (Allianz Arena)
  • Rusland: Sint-Petersburg (Zenit Arena)
  • Italië: Rome (Stadio Olimpico)
  • Engeland: Londen (Wembley Stadium)

België is afgevallen, Brussel kreeg het Eurostadion niet op tijd af. In eerste instantie stond hier de openingswedstrijd gepland. Door het wegvallen van Brussel als speelstad, krijgt Rome nu de openingswedstrijd.

Speelschema Nederland op het EK 2021 (EURO 2020)

Inmiddels is de loting voor het eindtoernooi geweest. Dus ook het speelschema van het EK 2021 voor het Nederlands Elftal is bekend:

  • Zondag 13 juni 2021 om 21:00 uur: Nederland – Oekraïne in Amsterdam
  • Donderdag 17 juni 2021 om 21:00 uur: Nederland – Oostenrijk in Amsterdam
  • Maandag 21 juni 2021 om 18:00 uur Noord-Macedonië – Nederland in Amsterdam

Finale EK 2021 op Wembley

Het stadion met de grootste capaciteit staat in Londen, waar ook de finale van het EK 2020 gespeeld zal worden. Op Wembley, dat 90.000 toeschouwers kan herbergen, zullen de finalisten om het kampioenschap van 2020 strijden. De keuze voor Londen is, behalve de capaciteit van het stadion, ook een symbolische keuze: Engeland is immers de bakermat van het voetbal.

Voor vrijwel alle voetballers van de Europese landenteams is het behalen van het Europees kampioenschap op Wembley praktisch het hoogst haalbare dat denkbaar is. Behalve op Wembley zijn er ook andere iconische stadions waar gespeeld zal worden, bijvoorbeeld de Allianz Arena in München en Hampden Park in Glasgow.

60-jarig bestaan van de UEFA

De keuze om de duels over twaalf verschillende landen te verspreiden, hangt samen met het 60-jarige bestaan van het Europees kampioenschap. De UEFA vond deze mijlpaal een mooie gelegenheid om het toernooi door het hele continent te laten spelen.

Ook is deze keuze financieel aantrekkelijk, aangezien de organisatie van een dergelijk toernooi een grote financiële belasting is voor het organiserende land. Veel Europese landen hebben de afgelopen jaren de buikriem aan moeten halen, dus veel grote voetballanden stonden niet te springen om de organisatie van een groot toernooi. De opzet is dus ook deels uit nood geboren.